Zandkoliek

Zandkoliek

In de winterperiode worden paarden vaak gehouden op kort gegraasde weilanden, zandpaddocks of worden buiten hooi gevoerd van de grond. Als paarden op deze manier gehuisvest worden is er altijd een kans dat ze zand opnemen. Minimale hoeveelheid zand opname is onvermijdelijk, maar wanneer grote hoeveelheden worden opgenomen kan dit zich gaan opstapelen in de blinde-/dikke darm.

Dit kan aanleiding geven tot paarden die chronisch vermageren, dieren met diarree of in het ergste geval een paard met acute koliek. Wat de symptomen ook zijn die het dier vertoond in alle gevallen heeft zand een schurend effect met aantasting van de darmwand tot gevolg. Leidende tot ontsteking dan wel verplaatsing van de darm.

De beste manier om op zand te testen is mest met water in een lange handschoenen doen en dit dan ergens ophangen. Het zand zal uitzakken naar de bodem en kan dan na een tijdje onderscheiden worden van de mest. Er moet wel rekening gehouden worden met het feit dat zand in fases wordt uitgescheiden en dat als je geen zand vindt dit niet betekent dat het paard geen zand heeft. Het is dan ook aan te raden dit een aantal dagen achter elkaar te herhalen. In erge gevallen kan zand soms ook echografisch dan wel op röntgenopname vastgesteld worden.

Bij zand blijft ons belangrijkste motto “ HET IS BETER OM TE VOORKOMEN DAN TE GENEZEN”. De makkelijkste oplossing is terug te vinden in een goed management plan. Het is het beste paarden te voeren uit een hooinet/ slowfeeder/ hooiruif en niet van de grond. In het geval dat er zand geconstateerd wordt, zijn er vele commerciële producten voor handen om het paard hiervoor te behandelen. Je hebt het psylliumzaad zelf, maar ook kan men gebruik maken van Sand-ex of Sand Clear. In geval van koliek door zand kan het soms aangewezen zijn het paard door de dierenarts door middel van sonde te laxeren met paraffine olie/ gekookte lijnzaad. In erge gevallen waarbij er door stoornissen in contractiliteit een verplaatsing dan wel draaiing ontstaat van de darm is een operatie soms onvermijdelijk.

Delen:
Blok56 - Webdesign & Grafisch ontwerp ×

Blok56, één ontwerpburo voor uw complete visuele communicatie. Het ontwerp van uw logo tot complete huisstijl, (product)fotografie, virtuele tours en natuurlijk uw website of webshop.

Ook zin om een project te starten? Neem contact met ons op, dan gaan we bouwen aan uw merk!

Contactinformatie

Emmasingel 56, 6001 BD Weert

Ontwerpburo:Blok56.nl
Email:info@blok56.nl
Telefoon:+31 (0) 495 623 646
Scroll naar top