Diagnostische beeldvorming
Onder diagnostische beeldvorming verstaan we onder andere het röntgen -en echografisch onderzoek. Tevens hebben we de mogelijkheid tot het maken van een MRI.
Röntgen
Het röntgenonderzoek is van belang bij het onderzoeken van kreupele paarden maar ook zeker in het kader van een aan-/verkooponderzoek of een PROK-keuring. Daarnaast kan het röntgenologisch onderzoek bij tand/kiesproblemen een belangrijke rol spelen. De röntgenfoto’s worden onder lichte sedatie in een speciale ruimte gemaakt.
Wij beschikken over twee digitale röntgensystemen. Een vast systeem dat bijzonder geschikt is voor het maken van opnames van hoofd, hals en rug. Daarnaast een mobiel systeem dat vooral voor de benen gebruikt wordt.
Echo
Er zijn op de kliniek meerdere echo-apparaten aanwezig waarmee de weke delen in beeld gebracht kunnen worden. Echografie wordt veel gebruikt in de orthopedie om bijvoorbeeld peesletsels en botaflijningen in beeld te brengen. Daarnaast wordt echografie gebruikt om de borst- en buikholte van het paard te controleren bij ademhalingsproblemen of bij koliek.
Ook in de voortplanting is echografie een veel gebruikte techniek waarbij baarmoeder en eierstokken in beeld gebracht kunnen worden voor begeleiding, drachtcontrole of geslachtsbepaling.
MRI
Veterinair Centrum Someren beschikt over een Hallmarq MRI. Hiermee kan aan het staande paard een MRI scan van het been worden gemaakt.
Het paard wordt licht gesedeerd in de MRI ruimte gebracht. Het been wordt in een grote magneet gezet. Het onderzoek duurt circa drie kwartier per onderdeel. De beelden worden digitaal verzonden naar een radioloog voor paarden in de Verenigde Staten. Binnen 48 uur is er dan een uitslag.
De MRI is geschikt voor paarden met een kreupelheid in het onderbeen waarbij het met andere technieken, zoals röntgen of echo, geen diagnose is te stellen. Ook bij een blijvende kreupelheid na een eerder gestelde diagnose kan MRI uitkomst geven. Bij voetkreupelheden geeft MRI tot 90% diagnoses.
MRI onderzoeken worden vaak op verwijzing van de eigen dierenarts uitgevoerd. Het is erg behulpzaam als het verslag van de dierenarts, met eventuele foto’s of echomateriaal, aanwezig is als de MRI wordt uitgevoerd. Aan de hand van het dossier kan het onderzoek op maat gemaakt worden.
Orthopedie
Naast kreupelheidsonderzoeken is een klinische keuring een belangrijk en een veel voorkomend onderzoek op de praktijk. Vaak is de aankoop van een paard het moment om een paard veterinair te keuren.
Ook alvorens een paard in training wordt genomen, of voor acceptatie door een verzekering is een diergeneeskundig onderzoek gewenst.
Bij paarden, die enigszins in de hand zijn, begint de keuring met een klinisch onderzoek. Op stand worden hart, longen, mond en ogen onderzocht. De meeste aandacht wordt besteed aan het bewegingsapparaat: het paard wordt gezien op een harde bodem, in stap en draf. Na een onderzoek van de wervelkolom en de benen, worden buigproeven gedaan van alle vier benen. Ook wordt het paard in een goede rij-bodem gelongeerd en beoordeeld.
Op verzoek van klanten kan het onderzoek worden aangepast of uitgebreid. Denk aan het onderzoek van de keel voor cornage, een beoordeling onder het zadel, en een min of meer uitgebreide set röntgenopnames.
Klinisch en röntgenologisch onderzoek monden uit in een advies aan de klant. De bevindingen van het onderzoek worden besproken, gerelateerd aan leeftijd, ervaring en gebruiksdoel van het paard.
Bij Veterinair Centrum Someren is Edwin Enzerink Erkende Keuringsdierenarts. Hij mag bepaalde onderzoeken doen voor het KWPN.
De verzekeringsmaatschappijen Equine Risk, Xcellent Horse Insurance en Equipe nemen het advies van Edwin Enzerink en Peter van Oijen over zonder tweede beoordeling van rapport en foto’s.