Late dracht merrie

Late dracht merrie

Nu de dagen weer wat langer worden, gaan voor de meeste drachtige merries de laatste maanden in voor ze hun veulen krijgen. Daarom is dit de juiste periode om te kijken of u en uw merrie hier klaar voor zijn.

Wanneer het veulen geboren wordt, is hij/zij voor het krijgen van belangrijke antistoffen afhankelijk van de biest van de merrie. Om te zorgen dat er een zo goed mogelijke uitgangssituatie is, is het belangrijk dat de merrie goed gevaccineerd wordt en dat de biest van goede kwaliteit is.
Ook tijdens de dracht kan de merrie veilig gevaccineerd worden. Minimaal zou de merrie jaarlijks tegen Influenza en Tetanus ingeënt moeten worden.  Daarnaast kan dit uitgebreid worden met bijvoorbeeld een vaccinatie tegen Rhinopneumonie. We helpen u graag met het opstellen van de juiste vaccinatieschema’s.

Ook ontwormen van de merrie is erg belangrijk. Wanneer de merrie last heeft van wormen is de kans groot dat het veulen al op jonge leeftijd via de mest van de merrie besmet wordt. Om dit te voorkomen is het goed om een ontwormingsplan te maken zodat de merrie schoon is wanneer het veulen geboren wordt. Afhankelijk van de uitgerekende datum en de omstandigheden op uw stal, en de ontwormhistorie  kunnen we dit plan passend maken.

In de laatste maanden van de dracht neemt de grootte van de vrucht sterk toe. Met deze groei zal ook de energiebehoefte van de merrie stijgen. Naast onbeperkt ruwvoer is het goed om de merrie in de laatste maanden van de dracht een merriebrok bij te geven om ze hierin te ondersteunen. Dit kan langzaam opgebouwd worden en is een mooie overgang naar de periode na de geboorte waarbij de energiebehoefte het hoogste is door de melkproductie. Er zijn van meerdere merken goede commercieel beschikbare producten op de markt.

Wanneer de merrie dichtgezet is na het dekken, is het goed om enkele weken voor de uitgerekende datum de merrie open te laten knippen. Dit voorkomt dat de merrie op het moment van de bevalling lelijk uitscheurt.

In deze laatste weken is het ook goed om even te kijken of u alles op stal klaar hebt staan voor het geval dat er hulp nodig is. Voorbeelden hiervan zijn een schaar om een eventuele ‘red bag’ te kunnen openen, een navelklemmetje en Betadine voor de navel van het veulen en een paar schone handdoeken.

Tot slot is het natuurlijk voor de merrie het fijnst als ze in de laatste weken niet meer verhuisd van stal, dat ze op een voor haar vertrouwde plek staat en een wat ruimere box heeft om stress en vastliggen te voorkomen.

Mocht u nog vragen hebben over de dracht zelf, de geboorte of de opstart van het veulen kunt u ons altijd bereiken op 0493-441070.

Delen:
Blok56 - Webdesign & Grafisch ontwerp ×

Blok56, één ontwerpburo voor uw complete visuele communicatie. Het ontwerp van uw logo tot complete huisstijl, (product)fotografie, virtuele tours en natuurlijk uw website of webshop.

Ook zin om een project te starten? Neem contact met ons op, dan gaan we bouwen aan uw merk!

Contactinformatie

Emmasingel 56, 6001 BD Weert

Ontwerpburo:Blok56.nl
Email:info@blok56.nl
Telefoon:+31 (0) 495 623 646
Scroll naar top