Veterinair Centrum Someren | Dierenartsenpraktijk

Tandheelkunde

Gebitsverzorging bij uw huisdier is net zo belangrijk als bij u zelf. Wij raden aan om het gebit van uw huisdier dagelijks te poetsen met speciale producten voor huisdieren. Bij het gebit geldt; voorkomen is beter dan genezen!  Het aanleren van tandenpoetsen bij uw huisdier vraagt tijd en geduld.

Een slecht gebit is pijnlijk voor uw huisdier en geeft een verhoogd risico op hartklep-, nier- en leverontstekingen. Bacteriën kunnen vanuit de tandplak via het ontstoken tandvlees, het lichaam binnen dringen. Een tandbehandeling plannen wij daarom graag losstaand van een andere operatieve ingreep (bijv. bultje verwijderen/ castratie/ sterilisatie).
Symptomen die u kunt herkennen:

  • Rood of snel bloedend tandvlees
  • Bruine aanslag op tanden/kiezen
  • Slechte adem
  • Speeksel/kwijlen
  • Loszittende tanden/kiezen
  • Eénzijdig kauwen
  • Pijnlijk/ gezwollen bij aanraking van de kaak

De bovenstaande symptomen kunnen duiden op afwijkingen in het gebit.  Het kan dan nodig zijn om het gebit te laten reinigen.

Gebitsbehandelingen worden bij ons op de praktijk door een dierenarts uitgevoerd. Uw huisdier gaat onder algehele narcose en krijgt indien nodig een injectie pijnstilling en/of antibioticum. Hierna begint de gebitsreiniging. Tijdens de behandeling worden de (grote) brokken tandsteen met een speciale tang verwijderd. Daarna worden de tanden en kiezen door speciale ultrasone reiniger ontdaan van tandsteen en tandplak. Wanneer uw huisdier onder narcose is kunnen we vaak pas goed zien wat de conditie is van de tanden. Het kan zijn dat blijkt dat er tanden getrokken moeten worden, bijvoorbeeld wanneer de wortel bloot ligt. Afhankelijk van de bevindingen zal de dierenarts bepalen welk element verwijderd dient te worden. Wanneer dit allemaal gebeurd is wordt het gebit gepolijst om het oppervlak weer helemaal glad te maken.

Wat is tandsteen?

Tandsteen is de benaming voor de donkere aanslag op het gebit. Met name bij de hoektanden en de achterste kiezen van de bovenkaak wordt het als eerste gezien. Tandplak bestaat uit voedsel resten, bacteriën en zouten (uit het speeksel).  In het beginstadium is het materiaal zacht. Tandplak wordt gedurende de hele dag gevormd en kan worden weggepoetst. Indien dit niet gedaan wordt zal het uiteindelijk hard worden: dit is tandsteen.
Wat meestal vooral opvalt is een stinkende adem, dit kan eveneens worden veroorzaakt door ontsteking van het tandvlees.

Tandsteen en tandplak worden gevormd op het glazuur van de tanden, met name op de overgang van tand naar tandvlees. De bacteriën zorgen voor ontstoken tandvlees en een steeds groter wordende holte tussen de tand en tandvlees. Deze holte wordt “pocket” genoemd. Uiteindelijk zal het tandvlees zich terugtrekken en komen de tandwortels bloot te liggen. Hierdoor komen de tanden en kiezen los te zitten! In het geval van loszittende tand elementen is het nodig om deze te trekken.

Poetsinstructie

1. Wrijf met uw vinger onder de wang van uw hond of kat ter gewenning
2. Laat vervolgens uw huisdier wennen aan de smaak van tandpasta door een klein beetje op uw vinger te doen (gebruik hiervoor geen tandpasta voor mensen! )
3. Ga langzaam met uw vinger langs de tanden (eventueel met een gaasje) alsof u deze poetst.
4. Poets de tanden lichtjes met een vinger/minitandenborstel
5. Zodra dit goed gaat poets dan met een speciaal voor uw huisdier geschikte tandenborstel de hoektanden
6. Probeer daarna de voortanden en de kiezen te poetsen.

Nog enkele tips

Trek de bovenlip omhoog zodat u de tanden en het tandvlees kunt zien.
Poets met korte, cirkelvormige bewegingen.
Vergeet niet de achterste kiezen en de binnenkant van het gebit!

Beloon uw huisdier altijd na elke poetsbeurt, dan associeert hij het met een plezierige gebeurtenis.
Mocht het poetsen nou niet lukken zijn er ook alternatieven. Zoals bijvoorbeeld tandvriendelijke brokken, voedingssupplementen en kauw strips/brokjes.  Vraag naar deze producten bij de paraveterinairen of de dierenarts.

Blok56 - Webdesign & Grafisch ontwerp ×

Blok56, één ontwerpburo voor uw complete visuele communicatie. Het ontwerp van uw logo tot complete huisstijl, (product)fotografie, virtuele tours en natuurlijk uw website of webshop.

Ook zin om een project te starten? Neem contact met ons op, dan gaan we bouwen aan uw merk!

Contactinformatie

Emmasingel 56, 6001 BD Weert

Ontwerpburo: Blok56.nl
Email: info@blok56.nl
Telefoon: +31 (0) 495 623 646
Scroll naar top