Veterinair Centrum Someren | Dierenartsenpraktijk

Overige dieren

Hier vindt u een overzicht van de overige diersoorten.

Konijn

Konijnen zijn gezellige huisdieren die zowel binnen- als buiten gehouden kunnen worden in een geschikt verblijf. Konijnen zijn sociale dieren en moeten daarom altijd samengehouden worden. Als u twee konijntjes neemt, dan kan het zijn dat ze nog aan elkaar moeten wennen. Soms klikt het niet tussen twee konijnen en dan kunnen ze flink vechten met elkaar. Als u een konijntje koopt bij een konijnenopvang, dan is het vaak mogelijk om te zoeken naar een geschikt vriendje voor uw konijn, waarmee het klikt. Bij voorkeur adviseren wij een mannetje (rammelaar) en een vrouwtje (voedster) samen te houden, denk er wel aan dat zij dan gecastreerd moeten worden, om ongewenste nestjes te voorkomen!

Het is belangrijk om konijnen jaarlijks te vaccineren tegen virale aandoeningen, die een dodelijke afloop hebben bij konijnen. Helaas bestaat er geen geneesmiddel als uw konijn(en) besmet raken en kunt u ze alleen preventief laten vaccineren. Gelukkig beschikken we over een goed werkzaam vaccin, waarmee uw konijn door middel van één injectie jaarlijks beschermd kan worden.

Virale aandoeningen

Myxomatose:

Myxomatose bij konijnen is een dodelijke virusziekte. Deze kan zowel worden overgebracht door direct contact met besmette konijnen, maar ook door muggen en stekende insecten. Konijnen met myxomatose kunt u herkennen doordat zij gezwollen oogleden krijgen, zwellingen rond de neus en de mond, de anus en oorschelpen. Helaas komen besmette konijnen vaak snel te overlijden.

VHD1 (Viral Heamorragic Disease 1)

VHD (ook wel RHD of VHS) genoemd is een dodelijke virusziekte die voorkomt bij konijnen. De afkorting VHD staat voor Viral Haemorragic Disease. VHD is zeer besmettelijk onder konijnen en het is mogelijk om uw huisdier hiervoor te vaccineren.

Er bestaan twee types van de virusziekte VHD.

VHD is een ziekte met een snel verloop en kent doorgaans een dodelijke afloop. De klassieke variant (VHD 1) kent een hoog sterftecijfer van 70-90%. Bij VHD2 worden vaak geen voorafgaande symptomen waargenomen, maar sterft het konijn vaak plotseling.

Voeding

Voor konijnen is het belangrijk dat zij altijd beschikking hebben over voldoende hooi en vers drinkwater. Het dieet kunt u aanvullen met brokjes. Kies hierbij niet voor een gemengde voeding, maar voor een pellet voeding. Dit voorkomt dat dat uw konijn enkel de lekkere stukjes uit zijn bakje opeet en hiermee een te eenzijdige voeding binnen krijgt. Bij een verkeerde voeding bestaat de kans dat uw konijn gebitsproblemen zal ontwikkelen. De voeding van Science selective is een voeding die wij aanraden.

Knaagdieren

Cavia

In tegenstelling tot het konijn, behoort de cavia tot de knaagdieren. Cavia’s zijn gezellige huisdieren die graag in het gezelschap van een andere cavia leven. Cavia’s hebben tanden en kiezen die levenslang blijven groeien en het is belangrijk dat zij voldoende vezels krijgen aangeboden, om deze tanden en kiezen weer af te slijten. Het is daarom belangrijk dat cavia’s altijd de beschikking hebben over voldoende hooi en vers drinkwater. Om het dieet van uw cavia aan te vullen kunt u brokjes voeren, kies hierbij voor een speciaal dieet gericht op cavia’s. Wij raden aan om een pellet voeding (allemaal dezelfde brokjes) te kiezen, dit voorkomt dat dat uw cavia’s enkel de lekkere stukjes uit zijn bakje opeet en hiermee een te eenzijdige voeding binnen krijgt. Bij een verkeerde voeding bestaat de kans dat uw cavia gebitsproblemen zal ontwikkelen. De voeding van Science selective is een voeding die wij aanraden.

Vitamine C:

Een cavia kan zelf geen vitamine C aan maken. Voor de gezondheid van uw cavia is het belangrijk dat u dagelijks extra vitamine C geeft. Hiervoor zijn smakelijke tabletjes verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Maak geen gebruik van druppels die in het water moeten worden toegediend, deze zijn niet voldoende effectief.

Hamster

Hamsters behoren tot de knaagdieren. Het zijn kleine diertjes, die vaak in de nacht actief zijn en overdag veel slapen. Indien een hamster ongewenst wordt wakker gemaakt, kunnen ze eventueel bijten. De meeste hamsters leven solitair, dit betekent dat ze graag alleen worden gehouden. De meeste hamsters hebben een levensverwachting tussen de twee en drie jaar. Hamsters die vaak worden gehouden als huisdier zijn Syrische hamster en de Russische dwerghamster.

Gerbil

De Mongoolse gerbil behoort tot de knaagdieren en is een sociaal diertje, wat van nature in familiegroepjes leeft. Het is daarom belangrijk dat u een gerbil niet alleen houdt en zorgt voor gezelschap van een andere gerbil. De gerbil is een actief diertje, maar is het algemeen niet zo gesteld op knuffelen met het baasje. De gerbil graaft graaf en het is daarom aan te raden in het verblijf voldoende bodembedekking aan te brengen zodat uw gerbils naar hartenlust kunnen graven.  De gerbil heeft een levensverwachting van drie tot vijf jaar.

Rat

Ratten knaagdieren die erg slim en nieuwsgierig zijn. Ratten zijn vaak gemakkelijk tam te maken en vinden het contact met hun baasje vaak fijn. Ratten zijn sociale dieren en daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze een vriendje hebben. Zorg er wel voor dat er voldoende ruimte is in het verblijf, zodat ze elkaar ook uit te weg kunnen gaan. De levensverwachting van ratten is ongeveer twee jaar.

Vogels

Er bestaan veel verschillende vogels die gehouden kunnen worden als huisdier. U kunt hierbij denken aan kanaries, parkieten, papegaaien en kippen. Elke vogel vereist een specifieke verzorging en huisvesting. Vogels zijn dieren die ziekte slecht tonen. Indien u twijfelt over de gezondheid van uw vogel dan kunt u ons altijd contacteren.

Blok56 - Webdesign & Grafisch ontwerp ×

Blok56, één ontwerpburo voor uw complete visuele communicatie. Het ontwerp van uw logo tot complete huisstijl, (product)fotografie, virtuele tours en natuurlijk uw website of webshop.

Ook zin om een project te starten? Neem contact met ons op, dan gaan we bouwen aan uw merk!

Contactinformatie

Emmasingel 56, 6001 BD Weert

Ontwerpburo: Blok56.nl
Email: info@blok56.nl
Telefoon: +31 (0) 495 623 646
Scroll naar top