Menu
   
Keuringen
Home > Paarden > Keuringen
view

Keuringen

De aankoop van een paard is vaak het moment om een paard veterinair te keuren.

 

Ook alvorens een paard in training wordt genomen, of voor acceptatie door een verzekering is een diergeneeskundig onderzoek gewenst.

Bij paarden, die enigszins in de hand zijn, begint de keuring met een klinisch onderzoek. Op stand worden hart, longen, mond en ogen onderzocht. De meeste aandacht wordt besteed aan het bewegingsapparaat: het paard wordt gezien op een harde bodem, in stap en draf. Na een onderzoek van de wervelkolom en de benen, worden buigproeven gedaan van alle vier benen. Ook wordt het paard in een goede rijbodem gelongeerd en beoordeeld.

 

Met het röntgenonderzoek wordt een overzicht gemaakt van die onderdelen waarbij regelmatig blessures optreden. Hiervoor zijn 20 opnames nodig.
Op verzoek van klanten kan het onderzoek worden aangepast of uitgebreid. Denk aan het onderzoek van de keel voor cornage, een beoordeling onder het zadel, of een meer uitgebreide set röntgenopnames.

 

Klinisch en röntgenologisch onderzoek monden uit in een advies aan de klant. De bevindingen van het onderzoek worden besproken, gerelateerd aan leeftijd, ervaring en gebruiksdoel van het paard. In het keuringsrapport en de CD met röntgenopnames zijn alle bevindingen vastgelegd.
Veterinair Centrum Someren heeft twee Erkende Keuringsdierenartsen voor Paarden: Edwin Enzerink en Peter van Oijen. Zij mogen bepaalde onderzoeken doen voor het KWPN. De verzekeringsmaatschappijen Equine Risk, Xcellent Horse Insurance en Equipe nemen het advies over zonder tweede beoordeling van rapport en foto’s.

 

veterinair-centrum-someren-paard-buigproef-edwin-enzerink

Edwin Enzerink tijdens het uitvoeren van een buigproef