Gebit kitten
Kittens, hoe lief ze er ook uitzien, zijn jagers in de dop!
Een van de problemen die er kunnen optreden tijdens het wisselen: persisterende melk(hoek)tanden.

De kat heeft een carnivoren (vleeseter) gebit. Dat betekent dat het gebit geschikt is om een prooi mee te vangen en te verscheuren. Naast de scherpe klauwen spelen de sterke hoektanden een belangrijke rol bij het vangen en doden van de prooi. De grote knipkiezen worden gebruikt bij het verscheuren van de prooi. 

 

 

 

Afwijkingen aan het gebit bij opgroeiende kittens:

  • verkeerde stand van de kaken
  • afgebroken melk(hoek)tanden
  • vertraagde doorbraak van vaste tanden
  • afwijkende tanden en/of kiezen 
  • te weinig of teveel tanden
  • verkeerde stand van een of meerdere

 

Afwijkingen aan de kaken

Bij bepaalde rassen (o.a. Perzen en Britse Kortharen) zien we af en toe een afwijkende stand van de melkhoektanden, soms veroorzaakt door een afwijkende kaakvorm.

 

 

Een kitten met scheve kaak

Als een dergelijke afwijking gezien wordt, adviseren wij om de melkhoektanden te laten verwijderen rond de leeftijd van 14 tot 16 weken. Als de afwijkende hoektanden geextraheerd zijn, kan de kaak op de juiste wijze uitgroeien, zodanig dat de volwassen hoektanden in de juiste stand komen te staan.

 

Afwijkingen aan de tanden

Bij het wisselen zien we af en toe problemen optreden. Bij de kat komt dit, in tegenstelling tot bij de hond, niet vaak voor. Het kan voorkomen dat het melkelement nog aanwezig is, als het blijvende element al is doorgekomen. Het is belangrijk dat deze persisterende melktanden getrokken worden. Als deze namelijk te lang blijven staan, kan de stand van de blijvende hoektand afwijkend worden.